December 18, 2009

Salam Maal Hijrah 1431

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah kerana masih lagi memberi nafas dan nikmat kepada kita untuk menyambut tahun baru hijrah ini. Semoga kesempatan yang diberikan kepada kita semua ini dapat kita manfaatkannya untuk lebih mendekatkan diri kita kepadaNya. Semoga Allah juga memberi keampunanNya atas segala dosa dan kelalaian kita untuk tahun-tahun yang berlalu...

Sambutan Maal Hijrah ini mengingatkan kita kepada satu peristiwa penting iaitu Perpindahan Rasulullah s.a.w dan para sahabat r.a dari kota Mekah ke Madinah dan sebelumnya perpindahan sesetengah sahabat dari Mekah ke Habsyah. Peristiwa ini merupakan pembinaan langkah baru sebagai persiapan menghadapi cabaran yang bakal tiba secara terus menerus.

Bagi kita umat Islam sekarang ini, Hijrah bukanlah asing dalam Islam dan ia adalah sebahagian daripada Islam. Hijrah kerana menuntut ilmu, mencari kebenaran, berjihad, berdakwah, mencari nafkah, kerana perniagaan dan bermacam-macam hijrah lagi adalah tuntutan dan asas ajaran Islam itu sendiri.


Roh Ma’al Hijrah ini memerlukan setiap umat Islam berkorban untuk berpindah daripada bentuk negatif yang ada dalam diri mereka kepada bentuk-bentuk positif yang selaras dengan Islam. Berkorban ataupun jihad perlu tersemai di dalam jiwa masyarakat Islam sama ada dari sudut pengertian mahupun sikap.

Sesungguhnya Ma’al Hijrah merupakan titik tolak yang paling sesuai untuk ke arah kemajuan dan kemuliaan umat Islam di sisi Allah SWT.

Semoga diberi kekuatan kepada kita untuk memperbaiki lagi diri menjadi hambaNya yang lebih beriman dan bertaqwa bagi meraih redha dan kasih sayangNya...

Rujukan Dari Tulisan Prof. Madya Dr. Ab. Aziz Mohd. Zin

No comments: