July 26, 2009

Dalam Kehadiran Sofiah


Novel Dalam Kehadiran Sofiah merupakan catatan pengalaman jerih, payah, indah dan luka penulis melahirkan dan membesarkan seorang anak OKU. Hospital menjadi rumah kedua mereka. Doktor, speech therapist, jurupulih cara kerja, dan pegawai kebajikan menjadi rakan mereka. Walaupun sudah berusia lapan tahun, Sofiah masih berlampin pakai buang. Kecacatannya, mental tetapi lebih jelas dipanggil autisme.

Komen Saya...

Novel ini banyak mengajar pembaca mengenali dunia orang-orang yang mempunyai anak-anak istimewa. Ia juga sedikit sebanyak dapat membawa pembaca merasai kepayahan, kesedihan mereka menjalani kehidupan menjaga dan membesarkan anak-anak istimewa.

Jika sekarang aku sendiri merasa susah penat mengasuh anak di kala dia meragam, apatah lagi bagi mereka yang sering menghadapi ragam anak-anak istimewa yang tidak terjangka sehingga terpaksa bersengkang mata berhari-hari. Tetapi aku bangga dengan ibu-ibu dan bapa-bapa yang mempunyai anak istimewa, mereka sungguh sabar, tabah dan optimis menjalani hidup dengan jayanya. Mereka juga adalah ibubapa yang istimewa. Hanya orang-orang yang layak yang dipilih Allah untuk menghadapi dugaan ini. Bukan sahaja dugaan, kesusahan dengan anak-anak sahaja tetapi dugaan dengan dunia luar yang belum lagi peka dan faham tentang orang-orang yang kurang upaya.

Sebagaimana firman-Nya dalam Surah al-Baqarah, ayat 286 yang bermaksud " Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dgn kesanggupannya. Ia mendapat pahala dari kebajikan yang diusahakannya dan ia mendapat siksa dari kejahatan yang dikerjakannya..."

Subhanallah..Semoga kita semua dapat ikhlaskan hati kita untuk menjaga, mengasuh dan mendidik anak-anak kita ke jalan yang diredhaiNya..

Untuk membaca lagi catatan dari penulis mengenai novel ini, boleh layari http://saripahbakar.wordpress.com/

Semoga kita semua mendapat manfaat dan pahala dari pembacaan kita!!

No comments: