August 8, 2010

Ramadan Kareem to everyone!


Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan....
Ramadan yang ditunggu akan menjelang tidak lama lagi. Sepertinya ramai yang tidak sabar-sabar untuk menyambutnya dan berdoa semoga Allah sampaikan kita semua kepada Ramadan tahun ini. Memikirkan mengenai bulan yang amat istimewa ini, menjadikan aku excited tiba-tiba. Kerana hanya dalam bulan ini kita diberi kesempatan untuk menguatkan salah satu rukun Islam kita yang hanya datang sekali sahaja dalam setahun dan hanya dalam masa 30 hari sahaja! 30 hari? mungkin ianya akan terasa lama jika seseorang itu tidak sabar untuk menyambut hari raya tetapi sebenarnya 30 hari adalah jangka masa yang terlalu pendek jika dibandingkan dengan jumlah masa setahun (365 hari).

Kita hanya diberi masa 30 hari untuk melakukan apa sahaja untuk memastikan satu rukun Islam kita ini kuat supaya ianya kukuh, tahan dan kental dalam menghadapi apa jua ujian dan cubaan hidup di dunia ini sebelum kita sampai kepada Ramadan seterusnya, itupun jika kita masih lagi diberi kesempatan untuk hidup!!

Oleh itu, nasihat untuk diri sendiri terutamanya... Rancanglah setiap detik dalam bulan Ramadan ini untuk sentiasa berbuat amal, ibadah, kebajikan dan kebaikan kerana hanya di bulan ini pintu kebaikan (Syurga)dibuka dan pintu Neraka ditutup dan syaitan-syaitan dirantai. (Al-Bukhari & Muslim)

Semoga perancangan baik kita nanti akan meraih kita kepada rahmat dan kasih sayang Allah dan menempatkan kita nanti dalam Syurga-Nya...

No comments: