March 25, 2010

Denyut Kasih Medik


Tajuk : Denyut Kasih Medik
Pengarang : Dr Farhan Hadi
Penerbit : Telaga Biru Sdn Bhd
ISBN : 978-967-5102-76-9
Mukasurat : 390 Halaman

Sinopsis:

Sebuah novel yang mengisahkan misi seorang doktor muda dalam memperjuangkan syariat Islam di hospital ketika bergelar doktor pelatih (houseman). Ia juga kisah masyarakat kerana menyentuh isu-isu perubatan dalam kehidupan masyarakat. Bukan itu sahaja, ia kisah seorang pemuda yang hidupnya sarat impian dan cita-cita. Lebih menarik, ia bukan hanya menyentuh fiqh perubatan bahkan turut menyelitkan fiqh wanita dan fiqh cinta. ...Nikmatilah satu kisah indah yang sungguh membina, Denyut Kasih Medik.

Komen Saya .....
Alhamdulillah, dalam kesibukan seharian dapat juga saya menghabiskan novel ini. Sebenarnya, telah lama ternanti-nanti sebuah novel yang berkisar mengenai perubatan ataupun kehidupan di hospital. Dulu pernah juga seorang kawan menceritakan pengalaman-pengalamannya sebagai pelajar perubatan di hospital sehinggalah dia menjadi doktor pelatih. Pada masa itu, saya mencadangkan pada dia supaya menulis buku bagi berkongsi pengalaman, cerita dan perasaannya sebagai seorang doktor. Beliau juga menyebut bahawa dia memang berhasrat untuk menerbitkan sebuah buku. Saya berharap semoga beliau akan menerbitkan sebuah bukunya pada masa akan datang.

Mengenai buku ini, saya memang teruja untuk membacanya memandangkan ianya berkisar mengenai sebuah kehidupan seorang doktor yang muda lagi soleh. Catatan kehidupan doktor yang memulakan tugasnya sebagai doktor pelatih dengan penuh ketabahan, kesabaran dalam mengharungi segala cabaran dan penat lelah membantu masyarakat. Doktor muda ini bukan hanya merawat pesakit pada zahirnya sahaja tetapi merawat jiwa dan iman setiap pesakitnya supaya kembali kepada Pencipta segala kesakitan. Doktor muda ini berusaha mengaplikasikan segala ajaran Islam dalam segenap kehidupannya supaya semuanya menjadi ibadah di sisi Allah SWT. Ianya menjadikan kita merasa bahawa indahnya kehidupan yang berlandaskan ajaran Islam sepenuhnya. Juga menunjukkan bahawa Islam itu mudah untuk semua dan betapa Allah sayang kepada setiap hamba-hambanya.

Sebuah buku yang sangat mendidik dan berinformatif iaitu kita dibentangkan dengan info-info menarik mengenai fiqh perubatan, fiqh wanita juga fiqh cinta dengan firman-firman dari Al-Quran dan dalil-dalil dari hadis-hadis yang sahih. Buku ini boleh dijadikan sebagai buku rujukan untuk semua....syabas untuk penulis kerana berjaya membawa sebuah kehidupan yang berlandaskan ajaran Islam sebenar dan sepenuhnya untuk tatapan masyarakat umum.

1 comment:

Anonymous said...

i've read the book..it give me a clear view that a doc,esp a muslim doc should treasure the opportunity of being a doc..that the job is act a shorcut to jihad.."Allah give ways for those who seek for it"