November 6, 2008

Buku Cinta di rumah Hasan Al Banna..


salam..
lama tak update blog ni. tiba2 rase nak post n berkongsi sesuatu petang ni. semalam terajin baca buku 'Cinta Di Rumah Hasan Al Banna' ditulis oleh Muhammad Lili Nur Aulia. buku ni shikin pinjam dgn naeim.dah lama duk nampak atas meja shikin so amik baca skit dan terus terpikat. balik asrama baca sampai abis.

terkagum tak abis2 lagi dgn cara Imam Hasan Al Banna mendidik anak-anaknya. segala persoalan yg berlegar2 di kepala ni terjawab lepas baca buku ni.mcm tu rupenya cara yg betul nak didik anak-anak.secara teorinya cam senang tapi secara praktikal susah rasenya.bila face betul2 dgn bermacam ragam anak2 ibubapa mestila kena bertindak dgn bijak serta berhikmah dan bukannya mengikut emosi.

harapnya dptla mendidik anak2 nnt dgn cara yg betul sepertimana yg dicontohkan oleh nabi tercinta, Nabi Muhammad SAW dan telah dipraktikkan sebaiknya oleh Imam Hasan Al Banna.

Sedikit perkongsian dari buku ini..
# struktur pendidikan rumahtangga yg dibangun, ternyata merupakan hasil setting pendidikan suami. Ibarat membuat bangunan, suami yg membuat kerangkanya, isteri yg mengisinya..
# Al Banna menyediakan catatan utk setiap anak2nya. beliau menuliskan sendiri keterangan detail ttg sejarah dan tanggal klahiran, nombor klahirn,pola pengaturan pemakanan bg si kecil dan seterusnya..beliau juga mengumpulkan seluruh surat keterangan dan resit2 doktor yg memeriksa anak2nya. beliau juga menyimpan rapi semua ijazah dan report anak2nya...hebat bukan!!
# dalan buku ini juga dituliskan nasihat yg disampaikan oleh Syaikh Abdul Hamid Jasim Al Bilali, "Berikan Cinta anda sepenuhnya tanpa henti dan berubah, meskipun suatu saat anak anda mungkin tidak menyenangkan anda" - Al Bilali menerangkan bhw cinta tulus yg tanpa tolok ukur adalah pemberian paling berharga yg harus diperolehi oleh setiap anak. Sebaliknya, menolak memberikan cinta tulus kpd seorg anak adalah sebuah hukuman yg paling menyakitkan baginya..Hasan Al Banna telah mempraktikkan nasihat ini dgn sebaiknya dan dia telah memberikan cinta tulusnya kpd semua anaknya..

byk lagi statement2 yg menarik dlm buku ini. saya syorkan anda semua membacanya sendiri..saya pun nak cari dan miliki buku ini sendiri. sungguh indah kehidupan yg dicontohkan oleh Al Banna dlm keluarganya..semoga kita semua mendapat manfaat dari pembacaan ini.. wslm..

2 comments:

Ummu Salamah said...

Salam rindu buat kak salmi,
alhmdulillah ana pun dah bace.. best sgt2.. smg ALLAH permudahkn kita bina baitudDakwah..
doakn ana.. [^^,]

Anonymous said...

patut la mlm lambat tido...